sobota, 14 września 2013

Kawa Mocha




Nazwa mocha  wywodzi się od miasta Mocha znajdującego się na wybrzeżu Morza Czerwonego, w Jemenie, które w XV wieku było eksporterem kawy.Mocha to odmiana caffe latte.Podobnie jak latte robi się zazwyczaj z 1/3 espresso i 2/3 gorącego mleka , tylko dodajemy czekoladę.

Uwielbiam kawę za jej smak ,zapach i różnorodność  bo przecież nie musimy się ograniczać do klasycznego espresso.Mocha sprawdzi się  w te chłodniejsze , leniwe dni.Gorąco polecam! :)

Do wykonania kawy będzie nam potrzebne :
~ filiżanka o pojemności 250 ml
~ 1/3 espresso ( 1 porcja)
~ 2/3 gorącego mleka
~ 1 łyżeczka sproszkowanej czekolady

1.Do filiżanki o pojemności 250 ml wsypać łyżeczkę czekolady.
2.Zaparzyć espresso( z 1 łyżki stołowej zmielonej kawy).
3.Wypełnić  kawą ok. 1/3 filiżanki. Zamieszać.
4.Nalać gorące mleko.
5. Posypać sproszkowaną czekoladą.



5 komentarzy:

  1. Mmm, co za pianka! Zrobię dziś taką <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam naprawdę pyszna kawa :) można na dwa sposoby uzyskać taki efekt pianki: jeśli posiada się ekspres , spienić pod ciśnieniem lub odrobinę mleka podgrzać w garnuszku i wykorzystać spieniacz do mleka :)

      Usuń
  2. O UWIELBIAM TAKĄ KAWĘ, MNIAMMM ;-)
    http://smykwkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne wykonanie, a ta pianka mmmmm :)))

    OdpowiedzUsuń