wtorek, 3 września 2013

Ciasto śliwkowe z budyniową pianką


             Od dzisiaj moje ulubione ciasto ze śliwkami.Owoce te nadają wybornego smaku w każdej potrawie.Zachwycająco proste i piękne.Polecam:)

Kruche ciasto :
~ 2,5 szklanki mąki pszennej
~ 250 g masła
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 5 łyżek cukru pudru
~ 5 żółtek

Masło pokroić w kostkę, wszystkie składniki wymieszać i szybko zagnieść ciasto.Jeżeli  będzie zbyt sypkie dodać 1-2 łyżki mleka.Podzielić ciasto na dwie części ( jedna część 3/4 zaś druga 1/4) . Mniejszą część ciasta owinąć folią spożywczą i zamrozić. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.Większą część ciasta ułożyć w tortownicy i podpiec w 190°C przez 20 minut.

Budyniowa pianka:
~ 1 szklanka cukru
~ 1 opakowanie budyniu waniliowego
~ 3 łyżki oleju słonecznikowego 
~ 5 białek
~ 500 g śliwek ( śliwki wcześniej umyte i wydrylowanie, przekrojone na połówki )

Białka ubić na sztywno.Następnie powoli dodawać cukier , cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Później powoli wsypywać proszek budyniowy, ciągle miksując  żeby dobrze się rozpuścił. Z umiarem wlewać olej i miksować do połączenia.

Na podpieczony spód wyłożyć masę i ułożyć równomiernie śliwki.Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto.
Piec w 190° przez 30-40 minut

Smacznego:)




4 komentarze:

  1. Właśnie je upiekłam. Wygląda pysznie...a jak smakuje dowiem się jutro bo póki co gorące jest ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To coś zdecydowanie dla mnie :)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń