niedziela, 25 sierpnia 2013

Szarlotka razowa


W powietrzu czuć jesienną atmosferę i na te odrobinę chłodniejsze dni szarlotka razowa podawana na ciepło  będzie idealnym rozwiązaniem.Ciasto jest pyszne, pięknie wygląda oraz szybko znika ze stołu  ;)


Kruche ciasto:
~ 3 szklanki mąki pszennej razowej
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 1 łyżeczka cynamonu
~ 150 gram schłodzonego masła
~ 130 gram  brązowego cukru
~ 2 jajka
~ pół szklanki miodu

Nadzienie:
~ 2 kg jabłek
~ 2 łyżki cynamonu
~ pół łyżeczki imbiru
~ 4 łyżki miodu
~ 4 łyżki brązowego cukru

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem.Dodać pokrojone w kostkę masło oraz brązowy cukier - wszystko posiekać nożem.Następnie dodać jaja i miód , wszystko wymieszać i szybko zagnieść ciasto.Ciasto podzielić na dwie części , zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
Nagrzać piekarnik do 180'C.Blachę o wymiarach 34x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Połowę ciasta rozwałkować( jeżeli to konieczne podsypywać mąką) i wyłożyć na blachę.Podziurkować widelcem w kilku miejscach.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach .Starte jabłka przenieść do garnka , dodać cynamon , imbir , cukier i miód , w międzyczasie delikatnie  podgrzewać przez 4-5 minut.Nadzienie wyłożyć na podpieczony spód.

Rozwałkować drugą część ciasta i wyłożyć na wierzch.Przebić ciasto delikatnie w kilku  miejscach widelcem.Piec w 180'C przez 45 minut.

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Smacznego ;)




3 komentarze:

  1. ciekawa, zdrowsza wersja, pyszności :) objadałabym się z mniejszymi wyrzutami sumienia, hahaha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. szarlotka marzy mi się już od dawna :) bardzo fajny przepis !

    OdpowiedzUsuń