sobota, 13 lipca 2013

Malinowe Tiramisu



Malinowa odsłona tiramisu.Słodkość przełamana malinami.Wiem , że niektórzy z nas pozostaną wiernymi fanami tiramisu tradycyjnego bez dodawania owoców ale warto spróbować poeksperymentować chociaż ten jeden raz :) Serdecznie polecam :)


Składniki:

~ 250 ml espresso (u mnie jest to kawa z ekspresu bo ma najlepszy smak; kawa musi być ostudzona)
~ kieliszek likieru amaretto
~ 400 gram podłużnych biszkoptów
~ 150 gram cukru 
~ 500 gram serka mascarpone
~ 4 żółtka
~ kakao
~ maliny


Wymieszać kawę z  likierem w płytkiej misce.Moczyć biszkopty tak by lekko nasiąkły , ale nie za długo, żeby nie stały się przesiąknięte. Pierwszą warstwę biszkoptów wyłożyć na dnie szklanego naczynia o wymiarach 25x16 cm. 

Żółtka włożyć do miski, dodać cukier i ubijać mikserem na dużych obrotach aż powstanie  puszysta,  jasna masa.Następnie dodać serki mascarpone, odrobinę likieru i wszystko wymieszać.Powstanie lekki krem.

Nałożyć połowę masy na biszkopty,posypać kakao i ułożyć maliny.Ponownie nasączyć biszkopty w kawie i wyłożyć  pozostałą masę ,tworząc kolejną warstwę .Zostawić w lodówce na całą noc.Przed podaniem ułożyć maliny na wierzchu ciasta.

Smacznego:)





1 komentarz:

  1. Lubie takie eksperymenty, ale tiramisu z malinami jeszcze nie próbowałam. :)

    OdpowiedzUsuń