piątek, 10 maja 2013

Pleśniak czyli kruche ciasto z dżemem i bezą

Ciasto bajecznie proste i niesamowicie smaczne.Wystarczy odrobina serca i chęci a każde nasze rewolucje kuchenne będą pyszne i idealne na każdą okazję. 


Kruche ciasto:

~ 2,5 szklanki mąki pszennej
~ 1 szklanka cukru pudru
~ 2 jajka
~ 200 gram masła
~ 1 łyżeczka cukru waniliowego
~ 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Beza:

~ 4 białka
~ 1 szklanka drobnego cukru
~ odrobina soku z cytryny


Dodatkowo:

~ 2 słoiki dżemu(taki jaki lubicie , u mnie był śliwkowy)
~ mogą  być zamiast dżemu owoce takie jak maliny, brzoskwinie itd :)

Kruche ciasto: 
Mąkę wsypać do garnka , dodać masło, proszek do pieczenia , cukier waniliowy i cukier puder. Zagnieść całość i dodać jajka. Zagnieść aż uzyskamy jednolite ciasto(na tym etapie może być ciągle klejące). Podzielić ciasto na dwie części,owinąć folia spożywczą  i włożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyjąć z lodówki i rozwałkować na stolnicy. Jedną z części wyłożyć w foremce(wcześniej wysmarowaną masłem) i nakłuć widelcem.U mnie foremka ma wymiary 35x25 cm.

Beza:
Białka ubić na sztywną pianę.Powoli dodać cukier i sok z cytryny ,ciągle miksując.


W międzyczasie nastawić piekarnik na 180 stopni i grzać przez 15 min.

Kiedy jest już gotowe ciasto , można wyłożyć na spód   dżem ( lub owoce). Przykryć wszystko pianką z białek.Na koniec wyłożyć na wierzch ostatnią porcję ciasta.Piec w 180 stopniach przez 40-45 minut.

Zdjęcia przedstawiają dwie wersje ciasta:

~ pierwsze z nich jest z dżemem



~ drugie jest z brzoskwiniami a ciasto na wierzchu jest ścierane na tarce o dużych oczkach


                                     Jak widać pomysłów na fajne ciasto nie brakuje:)
                                                           Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz