czwartek, 30 maja 2013

Szarlotka z bezą i kruszonką




Szarlotka to ciasto doskonałe na każdą okazję. Pięknie prezentujące się i wyborne w smaku. Jedno z moich ulubionych ciast , które często gości na moim stole!Polecam każdemu ;)


Składniki na kruche ciasto:
~2,5 szklanki mąki pszennej 
~250 g masła lub margaryny, zimnego
~2 łyżeczki proszku do pieczenia
~3 łyżki cukru pudru
~5 żółtek

Masło pokroić w kostkę,  zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. W przypadku , gdy ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki mleka. Podzielić na 2 części -  pierwsza część około 60% i druga około 40%. 
Mniejszą część ciasta zawinąć w folię spożywczą i zamrozić.Na blachę  wysmarowaną masłem i posypaną  bułką tartą , wyłożyć większą część ciasta i lekko przyklepać. Podpiec w piekarniku w temperaturze 190ºC przez około 20 minut aż uzyska złoty kolor. Odstawić do wystudzenia.

Masa jabłkowa:
~ 1 kg jabłek
~ 1 łyżeczka cynamonu
~ 7 łyżek cukru trzcinowego( cukier nie jest konieczny, możemy dodać jeżeli ktoś woli słodszą wersję szarlotki)

Jabłka obrać ze skórki i  pokroić. Przygotować duży garnek, wraz z pokrywką. Dodać 3 łyżki wody i podgrzewać, aż garnek będzie gorący. Do rozgrzanego garnka włożyć jabłka, przykryć pokrywką. Prażyć przez 3 minuty, a następnie dodać cukier i cynamon. Dokładnie wymieszać i ponownie przykryć. Ja osobiście uwielbiam kiedy jabłka przybierają formę musu.

Beza:
~ 5 białek
~ 1 szklanka drobnego cukru

Białka ubić na sztywno. Po ubiciu  dodawać powoli cukier , cały czas miksując na najwyższych obrotach. 

Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową i przykryć bezą. Na wierzch zetrzeć zamrożoną , mniejszą część ciasta. Piec w temperaturze 190ºC przez 35- 40 minut.

Smacznego:)



2 komentarze:

  1. super przepis, szarlotka przepyszna będę robić częściej :-)

    OdpowiedzUsuń