sobota, 5 lipca 2014

Rogaliki z dżemem morelowym


Składniki:
~ 4 szklanki mąki
~ 50 g świeżych drożdży
~ 250 g masła
~ 2 łyżki cukru
~ 2 jajka
~ pół szklanki gęstej śmietany (może być 18%)
~ słoik dżemu morelowego ( lub o innym smaku)

Rozgrzać piekarnik do 180'C. Wcześniej przygotować dużą blachę i wyłożyć papierem do pieczenia. 
Drożdże rozkruszyć do miseczki i zasypać cukrem, następnie wymieszać. Odczekać chwilę aż do momentu kiedy drożdże zrobią się płynne. Jedno z jajek rozbić i roztrzepać w misce, będzie potrzebne do posmarowania rogalików przed pieczeniem. Mąkę przesiać, dodać masło ( rozetrzeć palcami), następnie dodać jajko, śmietanę oraz drożdże. Zagnieść ciasto. Po uformowaniu ciasta podzielić na 6 lub 8 mniejszych części. Każdą z części kolejno rozwałkować i podzielić na 6-8 trójkątów. Na brzegu trójkąta położyć dżem i zawijać na kształt rogalika. Układać na blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 180'C przez 20-25 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Przy pieczeniu pierwszej partii rogalików pilnować czasu pieczenia i temperatury- wszystko zależy od rodzaju posiadanego piekarnika! U mnie wyszły 3 partie rogalików po 18 na blasze.

Smacznego:)

Inspiracja przepisem Pyzy z mojegotowanie.pl







3 komentarze:

  1. rogaliki z dżemem uwielbiam! <3
    obowiązkowo z cukrem pudrem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sama rozkosz! Muszę ich spróbować :)

    OdpowiedzUsuń