środa, 9 października 2013

Cappuccino


Oryginalne słowo "cappuccino" powstało ok 500 lat temu wraz z zakonem kapucynów.Dlaczego cappuccino?Napój zyskał sławę dlatego, że kolorem przypomina habit.
Dla mnie cappuccino to miła chwila relaksu . Lubię kawę w większych ilościach dlatego u mnie częściej podawana w szklankach :) 

Do przygotowania  Cappuccino będzie nam potrzebna filiżanka o pojemności 160 ml oraz :

~ 1/3 espresso (1 porcja)
~ 1/3 gorącego mleka
~ 1/3 mlecznej piany 

1.Ubić 1 łyżkę stołową zmielonej kawy.
2.Po zaparzeniu przelać do filiżanki , zajmie około 1/3 miejsca.
3.Dodać 1/3 ciepłego mleka.
4.Dodać 1/3 mlecznej piany - można uzyskać ją poprzez spienienie mleka pod ciśnieniem lub za pomocą tradycyjnego spieniacza do mleka.
5.Udekorować według uznania.

Można podawać również w szklance :)

Smacznego :)



2 komentarze: