Szarlotka to ciasto doskonałe na każdą okazję. Pięknie prezentujące się i wyborne w smaku. Jedno z moich ulubionych ciast , które często gości na moim stole!Polecam każdemu ;)
Składniki na kruche ciasto:
~2,5 szklanki mąki pszennej
~250 g masła lub margaryny, zimnego
~2 łyżeczki proszku do pieczenia
~3 łyżki cukru pudru
~5 żółtek
Masło pokroić w kostkę, zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. W przypadku , gdy ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki mleka. Podzielić na 2 części - pierwsza część około 60% i druga około 40%.
Mniejszą część ciasta zawinąć w folię spożywczą i zamrozić.Na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą , wyłożyć większą część ciasta i lekko przyklepać. Podpiec w piekarniku w temperaturze 190ºC przez około 20 minut aż uzyska złoty kolor. Odstawić do wystudzenia.
Masa jabłkowa:
~ 1 kg jabłek
~ 1 łyżeczka cynamonu
~ 7 łyżek cukru trzcinowego( cukier nie jest konieczny, możemy dodać jeżeli ktoś woli słodszą wersję szarlotki)
Jabłka obrać ze skórki i pokroić. Przygotować duży garnek, wraz z pokrywką. Dodać 3 łyżki wody i podgrzewać, aż garnek będzie gorący. Do rozgrzanego garnka włożyć jabłka, przykryć pokrywką. Prażyć przez 3 minuty, a następnie dodać cukier i cynamon. Dokładnie wymieszać i ponownie przykryć. Ja osobiście uwielbiam kiedy jabłka przybierają formę musu.
Beza:
~ 5 białek
~ 1 szklanka drobnego cukru
Białka ubić na sztywno. Po ubiciu dodawać powoli cukier , cały czas miksując na najwyższych obrotach.
Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową i przykryć bezą. Na wierzch zetrzeć zamrożoną , mniejszą część ciasta. Piec w temperaturze 190ºC przez 35- 40 minut.
Smacznego:)
super przepis, szarlotka przepyszna będę robić częściej :-)
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło i ciesze się ze smakowało :)
Usuń