Kiedyś nie przepadałam za rabarbarem dopóki nie spróbowałam ciasta z tym nadzieniem. Przepyszne, delikatne i cała rodzina pod wrażeniem - do tego stopnia ,że ciasto nie ustało dnia :) Łatwe i szybkie w wykonaniu.Niepowtarzalne w smaku:)
Kruche ciasto:
~ 2 szklanki mąki pszennej
~ 200 g masła
~ 1/2 szklanki cukru
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 3 żółtka
Wymieszać mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia .Dodać masło i żółtka. Zagnieść ciasto, uformować kulę i owinąć folią spożywczą .Wstawić do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wyjąć ciasto.Rozwałkować i wyłożyć w foremce o wymiarach 34x25 cm. Rozgrzać piekarnik przez 15 minut do 180'C . Po czym podpiec ciasto aż nabierze złotego koloru ( około 15 minut).
Nadzienie:
~ 1,5 kg rabarbaru
~ 1/2 szklanki cukru
Przygotować głęboki garnek. Rabarbar obrać i umyć. Pokroić na drobne kawałki. Do garnka wlać 2 łyżki wody i podgrzać na dużym ogniu. Wrzucić rabarbar i zasypać cukrem, ciągle mieszając przez około 3-4 minuty. Następnie przełożyć do durszlaku i odsączyć sok.
Kruszonka:
~ 100 g masła
~ 150 g mąki
~ 75 g cukru
Wsypać wszystkie składniki do miski i rozdrobić palcami na kruszonkę. Jeżeli będzie zbyt "mokra" dosypać mąki.
Na przestudzone ciasto wyłożyć rabarbar , równomiernie rozprowadzić. Na koniec posypać kruszonką. Piec w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180'C. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
super ciacho :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj