Tiramisu nie da się opisać, trzeba spróbować i delektować się smakiem. Irish Cream Tiramisu to słodka propozycja do kawy i nie tylko.
~ 250 ml espresso (u mnie jest to kawa z ekspresu bo ma najlepszy smak; kawa musi być ostudzona)
~ 100 ml Baileys (może to też być inny dowolny likier)
~ 400 gram podłużnych biszkoptów
~ 100 gram cukru lub cukru pudru
~ 500 gram serka mascarpone
~ 4 jajka
~ kakao
Wymieszać kawę z 180 ml likieru w płytkiej misce.Moczyć biszkopty tak by lekko nasiąkły , ale nie za długo, żeby nie stały się przesiąknięte. Pierwszą warstwę biszkoptów wyłożyć na dnie szklanego naczynia o wymiarach 25x16 cm.
Oddzielić żółtka od białek.Żółtka ubić z cukrem aż do uzyskania jasnej pianki.Następnie dodać serki mascarpone .Wymieszać wszystko i dodać stopniowo resztę likieru, ciągle mieszając.Powstanie lekki krem.
Nałożyć połowę masy na biszkopty i posypać kakao.Ponownie nasączyć biszkopty w kawie i wyłożyć jak również pozostałą masę ,tworząc kolejną warstwę .Zostawić w lodówce na całą noc.Przed podaniem posypać kakao.
Inspiracja na tiramisu dzięki Nigelli.
Smacznego:)
Rewelacja ,mnostwo fantastycznych kalorii ...:)
OdpowiedzUsuń