Ciasto bajecznie proste i niesamowicie smaczne.Wystarczy odrobina serca i chęci a każde nasze rewolucje kuchenne będą pyszne i idealne na każdą okazję.
Kruche ciasto:
~ 2,5 szklanki mąki pszennej
~ 1 szklanka cukru pudru
~ 2 jajka
~ 200 gram masła
~ 1 łyżeczka cukru waniliowego
~ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
~ 4 białka
~ 1 szklanka drobnego cukru
~ odrobina soku z cytryny
Dodatkowo:
~ 2 słoiki dżemu(taki jaki lubicie , u mnie był śliwkowy)
~ mogą być zamiast dżemu owoce takie jak maliny, brzoskwinie itd :)
Kruche ciasto:
Mąkę wsypać do garnka , dodać masło, proszek do pieczenia , cukier waniliowy i cukier puder. Zagnieść całość i dodać jajka. Zagnieść aż uzyskamy jednolite ciasto(na tym etapie może być ciągle klejące). Podzielić ciasto na dwie części,owinąć folia spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyjąć z lodówki i rozwałkować na stolnicy. Jedną z części wyłożyć w foremce(wcześniej wysmarowaną masłem) i nakłuć widelcem.U mnie foremka ma wymiary 35x25 cm.
Beza:
Białka ubić na sztywną pianę.Powoli dodać cukier i sok z cytryny ,ciągle miksując.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 180 stopni i grzać przez 15 min.
Kiedy jest już gotowe ciasto , można wyłożyć na spód dżem ( lub owoce). Przykryć wszystko pianką z białek.Na koniec wyłożyć na wierzch ostatnią porcję ciasta.Piec w 180 stopniach przez 40-45 minut.
Zdjęcia przedstawiają dwie wersje ciasta:
~ pierwsze z nich jest z dżemem
~ drugie jest z brzoskwiniami a ciasto na wierzchu jest ścierane na tarce o dużych oczkach
Jak widać pomysłów na fajne ciasto nie brakuje:)
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz