środa, 26 czerwca 2013

Sernik na zimno z truskawkami





Ciąg dalszy szaleństwa na temat truskawek :) W tak gorące dni to tylko sernik na zimno z truskawkami.Pycha!:)

Na spód:
~ 200 g biszkoptów podłużnych

Masa serowa:
~ 3 opakowania serka homogenizowanego po 400 g
~ 1 galaretka cytrynowa
~ 4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
~ 500 g truskawek
~ 1 galaretka truskawkowa


Przygotować galaretkę cytrynową według przepisu ,ostudzić. Namoczyć biszkopty i wyłożyć w foremce ( u mnie szklana foremka 25x16 cm). Pozostałą galaretkę odstawić i poczekać do momentu kiedy  zacznie gęstnieć(!). Mikserem połączyć  serki z galaretką , dodać cukier puder .Odstawić do lodówki żeby stężało , najlepiej na całą noc. 
Przygotować galaretkę truskawkową według przepisu, odstawić do ostudzenia.Poukładać truskawki na wierzchu ciasta i zalać gęstniejącą galaretką. Wstawić do lodówki do ponownego stężenia.


Smacznego:)


2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie ciasto :))) truskawki najlepiej smakują w galaretce lub same z bitą śmietanką :) sama dziś przetworzyłam 2 kg i żałuję, że tak mało kupiłam ;)
    Pozdrawiam i życzę powodzenia w blogowaniu,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pycha! Też muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń