Sezon na truskawki już dawno rozpoczęty , to i ciasta z nimi w roli głównej nie może zabraknąć.Ciasto nie do opisania w smaku i delikatności , więc nie pozostaje mi nic jak tylko gorąco zachęcić do wypróbowania.
Składniki:
~ 250 g masła
~ 150 g cukru
~ 1,5 szklanki mąki pszennej
~ 4 jajka
~ 1 opakowanie budyniu śmietankowego ( moja babcia stosuje mąkę ziemniaczaną a ciasto jest równie smaczne )
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 500 g truskawek
Truskawki umyć i odszypułkować.
Mąkę , proszek do pieczenia i budyń - wymieszać.
Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać cukier i pojedynczo jaja - po każdym dokładnie mieszając.Dodać mąkę , proszek do pieczenia i budyń .Połączyć wszystkie składniki , dokładnie mieszając łyżką.
Na blachę o wymiarach 34x25 cm, wysmarowaną masłem , wyłożyć ciasto. Truskawki poukładać na wierzchu. Na samym końcu posypać kruszonką.
Kruszonka:
~ 100 g masła
~ 150 g mąki
~ 75 g cukru
Rozgrzać piekarnik przez 15 minut w 180'C.Po tym czasie wstawić ciasto do piekarnika , piec przez 40 minut w 180'C.
Smacznego:)
Mniam, uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńPięknie, również zrobiłam dzisiaj ciasto z truskawkami :)
OdpowiedzUsuńA ja jadłem to co wykonała autorka,rewelacja to mało powiedziane
OdpowiedzUsuńkolejne fajne ciacho z truskawkami :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Właśnie piekę bo zwaliła się rodzina, przez szybkę wygląd nieźle. TeZet
OdpowiedzUsuńwłaśnie piekę i już mi ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam