~ 1 kg dyni
~ 1 cebula
~ 2 ząbki czosnku
~ 3 szklanki wody
~ 1 marchew
~ sól, pieprz
~ 2 łyżeczki imbiru
~ 2 łyżeczki papryczki chilli
~ 2 łyżki oliwy z oliwek
Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić na kawałki oraz umyć. Czosnek, cebulę i marchew obrać oraz pokroić na drobne kawałki. Składniki przełożyć do garnka i podsmażyć na oliwie z oliwek, stale mieszając przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem.
Warzywa zalać wodą i gotować przez 30 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, całość rozdrobnić blenderem do konsystencji kremu. Doprawić imbirem i papryczką. Przed podaniem można dodać łyżkę śmietany do każdej porcji.
Smacznego:)
Jak z dynią to biorę w ciemno :)
OdpowiedzUsuńświetna konsystencja tej zupy!
OdpowiedzUsuń