piątek, 1 sierpnia 2014

Babka jabłkowa



~ 3 duże jabłka
~ 1 szklanka  cukru
~ 125 g roztopionego i ostudzonego masła
~ 1,5 szklanki mąki
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 1 łyżeczka cynamonu

Jabłka obrać i pokroić w małe kawałki. Włożyć do niedużej miski i zasypać połową cukru. Utrzeć jajko z cukrem oraz masłem. Następnie wymieszać suche składniki. Połączyć masę jajeczną, suchą oraz jabłka z cukrem. Wszystko wymieszać i przełożyć do wcześniej przygotowanej keksówki (wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia). Piec w 200'C przez 40 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)  






8 komentarzy:

  1. jabłek u mnie tyle, że hoho :D
    a babki jeszczenie z nimi nie robiłam ale wkrótce będzie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Babeczką nigdy nie pogardzę, w szczególności taką! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chęcią się skuszę na taką wersję babki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie! Będzie trzeba zrobić.
    P.S. świetne zdjęcia ciasta
    Zapraszam: nakrywka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo za miłe słowa :) na pewno odwiedzę:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Mniam, jak dla mnie ciasto idealne, proste i pyszne:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń