~ 200 g cukru
~ 150 g oleju lub roztopionego, ostudzonego masła
~ 200 g jogurtu naturalnego
~ 2 łyżeczki sody
~ 500 g mąki pszennej
* na wierzchu ciasta można ułożyć suszone owoce ( ja wykorzystałam swoje śliwki, przygotowane domowym sposobem )
Przygotować foremkę o wymiarach 25x34 cm - wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Przesiać mąkę z sodą i odstawić na bok w oddzielnym naczyniu.
W dużej misce wymieszać mikserem jajka, cukier, olej aż do połączenia.Dodać jogurt i wymieszać łyżką.Dodać przesianą mąkę z sodą i ponownie wymieszać.Ciasto powinno wyjść dość gęste. Przenieść do foremki (jeżeli chcemy ciasto z owocami , w tym momencie możemy ułożyć na wierzchu owoce). Piec w 180'C przez 30-35 minut.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Jogurtowe uwielbiam ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńciasto bardzo dobre i świetnie pasuje do porannej kawy :)
UsuńMusiało być cudownie wilgotne, mniam :)
OdpowiedzUsuń