sobota, 28 września 2013

Ciasto 3 bit


Uwielbiam słodkości a to ciasto jest bardzo w moim stylu :) Dla niektórych osób może być za słodkie ale w połączeniu z filiżanką gorącej kawy stanowią pyszną kompozycję :) Polecam!


~ opakowanie herbatników ok 300 g
~ puszka masy krówkowej kajmak 400 g
~ 2 szklanki mleka
~ 3/4 szklanki cukru
~ 100 g masła
~ 4 łyżki mąki pszennej
~ 5 łyżek mąki ziemniaczanej
~ 3 jajka
~ 400 ml śmietany 30% lub 36%
~ 1 łyżka cukru pudru
~ kakao do oprószenia lub starta czekolada 

Na dno formy o wymiarach 25x16 cm wyłożyć jedną warstwę herbatników.Kajmak podgrzać w garnku , cały czas mieszając.Wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną warstwą.

Zagotować 1,5 szklanki mleka z cukrem i masłem.Następnie 0,5 szklanki mleka zmiksować z jajkami i mąka.Potem połączyć z gorącym mlekiem.Chwilę gotować na małym ogniu , cały czas mieszając. Gorący budyń wyłożyć na herbatniki i przykryć nową warstwą herbatników. Formę przykryć folią spożywczą i wstawić na 2-3 godziny do lodówki.

Po upłynięciu czasu śmietanę ubić na sztywno i pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru.Wyłożyć na ciasto.Polecam zostawić ciasto na noc w lodówce żeby herbatniki zmiękły.Na drugi dzień posypać kakao lub startą czekoladą.

Smacznego :)



1 komentarz:

  1. W Twoim stylu, w moim stylu, a i mój mąż pewnie chętnie by pochłonął taki smakołyk. Wyszło Ci bardzo ładnie. Za mną ono już długo chodzi, ale jakoś dojść nie może... zawsze mi sie wydaje, że jest takie czasochłonne...

    Ps. Zapraszam na konkurs http://basinepichcenie.blox.pl/2013/09/KONKURS-Do-wygrania-rondel-Eala-o-wartosci-190zl.html

    OdpowiedzUsuń