Składniki:
~ 2 szklanki mąki pszennej
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 1,5 szklanki mleka
~ 2 jajka ( żółtka i białka oddzielnie)
~ 4 łyżki oleju roślinnego
do ozdobienia :
~ bita śmietana, owoce , cukier puder
Wszystkie składniki ( oprócz białek) dokładnie zmiksować.Białka ubić na sztywno z odrobiną soli.Następnie dodać ubite białka do masy i delikatnie wymieszać.Rozgrzać gofrownicę.Piec aż do uzyskania rumianego koloru.Z tego przepisu wychodzi około 10-12 gofrów.
Dodam , że nie jestem posiadaczką jakiejś super gofrownicy z górnej półki.Zwykle czas pieczenia wydłuża się do 6-7 minut ale zapewniam ,że gofry wychodzą zawsze udane i przepyszne :)
Smacznego :)
Uwielbiam gofry. Napewno spróbuję tego przepisu. Obserwuje i licze na rewanż.
OdpowiedzUsuńsara-ideass.blogspot.com
a cukier tylko waniliowy???
OdpowiedzUsuńCukier można dodać według uznania , nie musi być to koniecznie cukier waniliowy:)
OdpowiedzUsuńrewelacyjny przepis! próbowałam wcześniej dwóch przepisów ale ten pobija wszystkie:)))
OdpowiedzUsuńgofry są znakomite:)))
smakowicie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń